02633424244
مهرشهر، بلوار شهرداری، خیابان ۱۰۹
چای با کیفیت را چگونه تشخیص دهیم

چای با کیفیت را چگونه تشخیص دهیم

چای، این نوشیدنی سنتی و محبوب از نیازهای روزانه اکثر ایرانیان به شمار می‌آید. اما هنگام خرید چای اهمیت شناخت نوع و کیفیت آن بیش از پیش مشخص می‌شود.

در خرید چای باید به ویژگی‌هایی همچون درشت بودن برگ‌ها، رنگ نزدیک به قرمز و عطر چای توجه داشت. چای بهاره به عنوان چای با کیفیت بالا معروف است. تشخیص واقعی چای مطلوب و سالم هنگام دم‌کردن امکان‌پذیر است .برای دم کشیدن چای طبیعی مرغوب حدود ۲۰ دقیقه زمان لازم است . اگر چای مرغوب باشد بعد از اینکه یک ربع در استکان باقی بماند ته نشین نمی‌شود و رنگ آن در مدت کوتاهی غلیظ نمی‌شود. این ویژگی‌ها می‌توانند به مصرف‌کننده اطمینان دهند چای با کیفیت است.

بیشتر بخوانید: بهترین کافه کرج

انواع چای

در جهان انواع مختلفی از چای تولید می‌شود که اصولاً به سه دسته اصلی تقسیم می‌شوند. اولین نوع چای، چای سیاه است که برگ‌های گیاه چای تازه برداشت شده را با فرآیند تخمیر تغییر می‌دهند. این فرآیند باعث تغییر رنگ برگ‌ها به سیاه و تولید چای با طعم و بوی خاصی می‌شود.

نوع دوم چای، چای سبز است که برگ‌های گیاه چای تازه برداشت شده را به سرعت خشک می‌کنند و از فرآیند تخمیر جلوگیری می‌کنند. این چای رنگ کمتری نسبت به چای سیاه دارد اما خواص آن به دلیل عدم تخمیر بیشتر است.

انواع چای

نوع سوم چای، چای نیمه تخمیر شده یا اورنگ (Oolong) نام دارد. این نوع چای به صورت انحصاری در چین تولید می‌شود و ویژگی‌های آن بین چای سبز و سیاه است. این چای نیمه تخمیر شده برخی از مزایای هر دو نوع چای را دارد و از عطر و طعم منحصر به فردی برخوردار است.

ویژگی های چای باکیفیت

تشخیص چای مرغوب برای بیشتر مردم که فقط مصرف کننده چای هستند از روی ظاهر کمی دشوار است اما توجه به برخی از ویژگی ها به شما کمک میکند تا چای بهتری را انتخاب کنید برخی از ویژگی ها به شرح زیر هستند:

اندازه چای

چای درشت‌تر بهتر از چای ریز و پودری است به عبارت دیگر چایی که دانه‌ها یا برگ‌های آن به شکل پودر و خرد شده باشند رنگ آن تیره‌تر و مزه‌ی آن تلخ‌تر است. این ویژگی باعث می‌شود چای درشت از نظر کیفیت متفاوت و بهتر از چای ریز و پودری باشد. با این حال ترجیح رنگ و مزه چای بستگی به سلیقه‌ فرد دارد .برخی افراد ممکن است مزه تلخ‌تر چای سیاه را بپسندند.

رنگ قرمز چای

چای اصیل یا چای خالص به طور طبیعی رنگی نزدیک به قرمز دارد. در حالت طبیعی و بدون هیچ گونه افزودنی یا تغییر چای خالص رنگ، بو و مزه‌ای خوب و طبیعی دارد که نشان از کیفیت بالای آن است. این نوع چای بدون اضافه کردن رنگ و عطر مصنوعی در مدت کوتاهی بعد از دم کردن رنگ غلیظی پیدا نمی‌کند. از این رو چای مرغوب به عنوان یک نوشیدنی سالم و با کیفیت شناخته می‌شود که بدون افزودنی‌های مضر است.

چای بهاره

چای بهاره به عنوان بهترین نوع چای شناخته می‌شود و دارای کیفیت و طعم مرغوبی است. چای بهاره نخستین برداشت از برگ‌های چای در فصل بهار است و در اصطلاح به آن چین اول نیز گفته می‌شود. این چای حاوی یک غنچه و دو برگ از گیاه چای است. این برگ‌ها دارای مواد مغذی فراوان و رایحه خاصی هستند که از خصوصیات چای بهاره است.

برداشت این نوع چای از اردیبهشت ماه آغاز می‌شود و با فاصله حدود هر ۴۵ روز یکبار انجام می‌گیرد. به این چای گاهی هم چای سرگل نیز گفته می‌شود.

پس از چای بهاره، چای دست‌چین شده در فصل‌های تابستان و پاییز نیز کیفیت خوبی دارند اما در فصل زمستان چای برداشت نمی‌شود.هر چه از بهار به سمت زمستان می‌رویم قسمتهای چوبی گیاه چای بزرگتر می‌شود و به همین دلیل کیفیت آن نسبت به فصل بهار کمی کمتر است.

چای پزدار با کیفیت تر است

مناطق جغرافیایی مختلف با ویژگی‌های خاص خود تأثیرات متفاوتی بر کیفیت چای به ویژه در عطر و طعم آن دارند.پرزها (که معمولا با چشم دیده نمی‌شوند) نقاطی بر روی برگ هستند که اسانس چای در آنها جمع می‌شود. این اسانس به عنوان یکی از عوامل تعیین‌کننده عطر چای شناخته می‌شود هرچه پرز چای بیشتر باشد کیفیت آن بهتر است. در این راستا بر اساس نتایج بررسی‌ها چای لاهیجان به دلیل وجود پرزهای فراوان از کیفیت بسیار خوبی برخوردار بوده و به‌طور کلی به عنوان یکی از چای‌های با کیفیت شناخته می‌شود.

بهترین راه تشخیص چای با کیفیت

با تمام ویژگی هایی که در بالا گفته شد اما هنوز هم بهترین روش تشخیص کیفیت چای بعد از دم کشیدن آن است.چای مرغوب به سرعت رنگ نمی‌دهد. اگر چای بلافاصله بعد از دم کردن رنگ دهد نشان دهنده اضافه کردن رنگ به چای است.موضوع بعدی عطر چای است. اگر چای بعد از دم کشیدن عطر فراوانی داشته باشد به معنی وجود اسانس در چای است زیرا چای طبیعی باید مانند یک گیاه عطر داشته باشد و نه بیشتر!چای با کیفیت با گذشت حدود ۱۵ دقیقه در استکان یا قوری ته‌نشین نمی‌شود و هنوز شفاف است و اگر ته‌نشین شود به معنی وجود موادی در چای است که به آن اضافه شده است.

تا چه زمانی بعد از دم کردم چای، باید مصرف شود؟

باید توجه داشته باشید که حتی اگر بهترین چای را هم بعد از مدتی طولانی که از دم کردن آن میگذرد مصرف کنید به جای مفید بودن برای بدن شما حتی ضرر هم دارد زیرا چای هرچه بیشتر بماند کافئین آزاد شده در آن بیشتر میشود و مانع خواب خوب میشود و دیگر برای رفع خستگی مفید نخواهد بود و تمام مزیتهای خود را از دست می‌دهد و طعم آن تلختر و عطرش از بین می‌رود.بهترین زمان نوشیدن چای بین ۱۵ الی ۳۰ دقیقه بعد از دم کشیدن آن است.

جمع بندی

چای که به عنوان یک نوشیدنی محبوب و پرطرفدار در جهان شناخته می‌شود انواع مختلفی از جمله سیاه، سبز و اورنگ دارد که هر یک ویژگی‌ها و خواص منحصر به فرد به خود را دارند. همچنین عواملی چون زمان برداشت برگ چای، درجه درشتی و پودری بودن و رنگ و عطر چای تأثیرات زیادی بر کیفیت و خواص چای دارند. با توجه به این ویژگی‌ها در انتخاب چای مرغوب دقت کنید.

نوشته های مرتبط
یک پاسخ بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.فیلد های مورد نیاز علامت گذاری شده اند *

برای تغییر این متن بر روی دکمه ویرایش کلیک کنید. لورم ایپسوم متن ساختگی با تولید سادگی نامفهوم از صنعت چاپ و با استفاده از طراحان گرافیک است.