برنج یکی از مهم ترین و پرکاربردترین غلات در غذاهای روزمره ایرانی ها است. غذاهای ایرانی بسیاری با استفاده از برنج تهیه می شوند؛ اما یکی از مهم ترین و رایج ترین غذاهایی که با این غله محبوب تهیه می شود پلو است. پلو یک غذای دلچسب و لذیذ است که اغلب با ترکیباتی مانند حبوبات، گوشت، مرغ و غیره تهیه می شود. پلو انواع مختلفی دارد و با خورش های مختلفی سرو می شود. این غذاها در قسمت ها و شهرهای مختلف کشور به روش متفاوتی پخته می شوند و برای پخت آنها از مواد مختلفی استفاده می شود. از بین این همه پلو متنوع که در اقصی نقاط ایران پخته می شوند تعدادی از آنها نزد مردم محبوبیت بیشتری دارند که در این مقاله به بررسی تعدادی از آنها می پردازیم تا این دفعه در ماژورل شما را با محبوب ترین غذاهای پلویی ایران آشنا کنیم.
انواع غذاهای پلویی محبوب ایرانی ها
با توجه به اینکه پلو غذایی بسیار رایج در سراسر ایران است و در هر شهر ایران به شیوه ای مختلف پخت می شود مطمئناً می توانید تعدادی از غذاهای پلویی محبوب ایرانی ها را نام ببرید. از مهم ترین و محبوب ترین غذاهای پلویی ایرانی می توان به زرشک پلو با مرغ، باقالی پلو با ماهیچه، عدس پلو، سبزی پلو با ماهی، کلم پلو و غیره اشاره کرد. قبل از بررسی جداگانه هر کدام از غذاهای نام برده لازم به ذکر است نحوه پخت پلو با چلو متفاوت است و این دو غذا را با یکدیگر متفاوت هستند.
زرشک پلو با مرغ
زرشک پلو ،پلویی دوست دانشتی که حتی شنیدن اسمش هر ایرانی را به وجد می آورد. این غذا با ترکیب برنج، مرغ و زرشک تهیه می شود. برنج در ابتدا به صورت سفید و لپه شده پخته می شود و سپس با مرغ سرخ شده و زرشک تفت داده شده ترکیب می شود. مزه ترش و شیرین زرشک به این پلو طعمی منحصر به فرد می بخشد. این روش رایج و معمول پخت این غذا بود؛ ولی زرشک پلو با مرغ در شهرهای مختلف کشور به شیوه های مختلفی پخت می شود و به عنوان مثال در شهرهای شمالی از مرغ پرتقالی (مرغ با طعمی ترش و ملس) برای پخت این غذا استفاده می شود.
زرشک پلو با مرغ یکی از غذاهای سنتی ایرانی است که بیشتر در مناطق مرکزی ایران مانند اصفهان، یزد و شهرهای شمال ایران مانند مازندران و گیلان پخته و مصرف می شود؛ اما به طور کلی محبوبیت زیادی در سرتاسر ایران دارد و به عنوان گل سرسبد غذاهای پلویی محبوب ایرانی ها شناخته می شود.
بیشتر بخوانید: معرفی انواع پاستا
باقالی پلو با ماهیچه
باقالی پلو با ماهیچه یکی از غذاهای سنتی و پرطرفدار ایرانی است که در اکثر مناطق ایران، به ویژه در مناطق شمالی و غربی کشور، پخته می شود. این غذا با ترکیبی از برنج، باقالی و ماهیچه تهیه می شود و طعم و ظاهری بسیار خوشمزه دارد.
باقالی پلو با ماهیچه یکی از غذاهای قدیمی و متداول در فرهنگ غذایی ایران است. قدمت این غذای خوشمزه به دوره صفیان باز می گردد. این غذا ابتدا غذای مختص شاهان و پادشاهان بوده و تنها در قصر شاهان پخته می شده اما کم کم توسط مردم عادی نیز پخته و وارد خانه های عموم مردم می شود. این غذا به دلیل استفاده از مواد اولیه متنوع و مغذی مانند برنج، باقالی و ماهیچه، مورد توجه قرار گرفته است. همچنین، ترکیب متعادل طعم و عطر این غذا، باعث شده که از این غذا در مراسمات مهم مانند عروسی و مهمانی ها نیز استفاده شود.
برای تهیه این غذا، باقالی بعد از خیساندن و پخت، با برنج مخلوط می شود. سپس در وهله بعد، ماهیچه یا گوشت قرمز را تفت داده شده و به باقالی و برنج اضافه می شود. در نهایت، این مخلوط درون قابلمه در حرارت کمتری پخته و سرو می شود.
بیشتر بخوانید: معرفی انواع برگر
عدس پلو
“محبوبیت در عین سادگی”،عبارتی که برای وصف عدس پلو ایرانی استفاده می شود. این غذا در همه شهرهای ایران پخته می شود و دستور پخت ساده ای دارد. محبوبیت این غذا در ایران به حدی است که حتی از این غذا به عنوان نذری نیز استفاده می شود و در مناسبت های مختلف به دست نیازمندان می رسد. عدس پلو یک غذای سالم و خوشمزه است که حاوی پروتئین، فیبر، ویتامین ها و مواد معدنی است. طعم و عطر خاص عدس پلو به دلیل استفاده از ادویه های مختلف مانند زعفران، دارچین و هل ،فراموش نشدنی و لذت بخش است.
برای تهیه این غذا ابتدا برنج و عدس ها شسته و خیسانده می شوند. سپس برنج به روش پلویی پخته می شود. در حین پختن برنج و پس از جوش آمدن آب برنج، عدس ها به برنج اضافه می شوند. در ادامه برنج دم گذاشته می شود و در انتها به همراه پیاز، کشمش، گوشت و ادویه های مختلف که با هم تفت داده شده اند مخلوط و سرو می شود.
بیشتر بخوانید: معرفی انواع املت
سبزی پلو با ماهی
یکی دیگر از غذاهای پلویی محبوب ایرانی ها سبزی پلو با ماهی است. این غذا در اکثر مناطق کشور، به ویژه در مناطق ساحلی شمالی و جنوبی مانند گیلان، مازندران، هرمزگان و بنادر جنوبی رایج است. در این مناطق، ماهی های تازه و متنوعی مانند ماهی قزل آلا و ماهی کپور در دسترس هستند و با استفاده از سبزیجات تازه و ادویه های محلی، سبزی پلو با ماهی تهیه می شود. این غذا اصولاً به عنوان یک غذای مراسمی و خاص در مناسبت ها و جشن ها سرو می شود. یکی از جشن ها و مناسبت هایی که سبزی پلو با ماهی در آن سرو می شود شب عید نوروز است.
برای تهیه سبزی پلو با ماهی، ابتدا برنج به همراه زعفران و ادویه های لازم پخته می شود سبزیجات تازه مانند تره، شوید، جعفری و گشنیز شسته و خرد می شوند. سپس ماهی تمیز شده پخته و به تکه های کوچک تقسیم می شود. در ادامه ماهی به همراه سبزیجات تفت داده می شود. در نهایت، برنج به همراه سبزیجات و ماهی در قابلمه قرار شده و به مدت کافی می پزند. سبزی پلو با ماهی معمولاً با ترشیجات مختلف سرو می شود.
بیشتر بخوانید: بهترین رستوران در کرج
کلم پلو
از دیگر غذاهای پلویی ساده ولی خوشمزه ایرانی می توان به کلم پلو مخصوصاً کلم پلو شیرازی اشاره کرد. این غذا در اکثر مناطق کشور پخته می شود؛ ولی کلم پلویی که در شیراز پخته می شود طعم و عطری منحصر به فرد دارد.
تاریخچه کلم پلو به دوره زندیه بازمی گردد. این غذا از ریشه های مردمی و ساده پیشینیان ایرانی نشأت می گیرد. در دوران قدیم، کلم پلو به عنوان یک غذای پرخاصیت و اقتصادی معروف بوده و در اکثر مناطق ایران، در دسترس بوده است.
برای تهیه کلم پلو، ابتدا برنج با روش سنتی شسته و خیسانده می شود. سپس کلم رنده شد یا خرد شده با پیاز رنده شده و گوشت چرخ کرده در روغن تفت داده می شود. سپس به آن نمک، فلفل سیاه، زردچوبه و ادویه های دیگر اضافه می شود و همراه با برنج در قابلمه پخته می شود.
مشاهده منو ماژورل
غذاهای پلویی ایرانی: ادغام هنر، سنت و طعم در یک بشقاب
غذاهای پلویی ایرانی از گذشته نقش مهمی در فرهنگ غذایی ایران داشته و دارند. این غذاها بخش بزرگی از غذاهای روزمره ایرانی ها را شامل می شوند و همچنین تعداد زیادی از آنها در مراسمات و مناسبت های مختلف پخته می شوند. مهم ترین نکته ای که در رابطه با این غذاها وجود دارد تنوع مواد غذایی مورداستفاده در پخت آنها است.
در تعدادی از این غذاها مانند عدس پلو و کلم پلو شاهد تنوع کمتر مواد غذایی هستیم و در تعداد دیگر از آنها مانند زرشک پلو با مرغ، باقالی پلو با ماهیچه و سبزی پلو با ماهی تنوع مواد غذایی بیشتر است. این غذاها بخش بزرگی از طعم و عطر خوبشان را مدیون سبزیجات و ادویه های محلی ایرانی هستند. در این میان، اگر شما نیز مایل به خوردن یک غذای پلویی اصیل ایرانی هستید و یا به دنبال تجربه یک غذای بینظیر و لذت بخش در کرج هستید، ما در ماژورل منتظرتان هستیم تا از شما با انواع غذاهای سنتی ایرانی و غیر ایرانی استقبال کنیم.