یکی از بزرگ ترین لذت های زندگی، خوردن غذاهای خوش طعم و لذیذ است. ایران کشوری است که به لطف تفاوت در قوم و فرهنگ، غذاهای متفاوتی دارد. هر شهر علاوه بر این که غذاهای محلی خاص خود را دارد؛ غذاهای معمول را هم به شکلی متفاوت طبخ می کنند. قرار داشتن ایران در مسیر جاده ابریشم از دیگر دلایلی است که باعث شده دامنه غذاهای بومی این کشور گسترده باشد.
این غذاهای محلی به قدری تنوع دارند که اگر برنامه غذایی کل سال را بچینیم باز هم غذایی جا می ماند. سفر به هر گوشه و کنار ایران به ما نشان خواهد داد که مردم با توجه به طبیعت و فرهنگشان چه غذاهایی دارند. توریست های زیادی در سفر به ایران جذب غذاهای سنتی و اصیل می شوند و آن ها را امتحان می کنند. به طور کلی هر چه از دستپخت بانوان ایرانی بگوییم حق مطلب ادا نمی شود. اما قصد داریم در ادامه تعدادی از خوشمزه ترین غذاهای محلی ایران را معرفی کنیم.
بیشتر بخوانید: بهترین کافه رستوران مهرشهر
۱.کوفته تبریزی
درست است که کوفته تبریزی یک غذای بین المللی به شمار می آید اما باید قبول کرد بهترین کوفته های دنیا در تبریز پخته می شود. کوفته یکی از غذاهای رسمی و مجلسی آذربایجان است که در سایز متوسط تا خیلی بزرگ پخته می شود. کوفته پرطرفدار تبریز به عنوان میراث ناملموس ملی به ثبت رسیده است. مواد اصلی کوفته گوشت چرخ کرده، لپه و سبزیجات مخصوص است که با موادی مانند پیاز داغ، آلو، زرشک، گردو و تخم مرغ پر می شود. در هر کجا که باشید به این مواد اولیه دسترسی دارید و می توانید آن را درست کنید. نگران وارفتن کوفته ها برای بار اول نباشید فوت کوزه گری این غذا در همان چند بار اول دستتان می آید.
۲.بریانی
قطعا غذاهای محلی یکی از جاذبه های گردشگری اصفهان محسوب می شود. این نکته زمانی به چشم خواهد آمد که برای خوردن بریانی ساعت ها در صف رستوران های نزدیک سی و سه پل منتظر بمانید. طعم و مزه لذیذ این غذا ارزش سفر به نصف جهان را دارد. در ترکیب این غذا می توان گوشت گوسفند، جگر سفید و پیاز را دید. برای لذت بیشتر بریانی را با سبزی و سنگک تازه میل کنید.
۳.کلم پلو
از هر کسی معروف ترین غذای شیراز را بپرسید امکان ندارد کلم پلو را معرفی نکند. کلم پلو معروف ترین غذای این شهر است که با کلم پلو شهرهای دیگر فرق دارد. برای پخت این غذا به جز کلم به سبزیجات معطر، گوشت و ادویه های مختلف نیاز دارید. لازم است این نکته مهم را بدانید که همین سبزیجات و ادویه های مخصوص هستند که باعث طعم و مزه متفاوت کلم پلوی شیراز می شوند. یادتان باشد اگر به شیراز سفر کردید کلم پلو را با سالاد شیرازی امتحان کنید.
۴.شولی
شولی یکی از غذاهای محلی یزد به حساب می آید که بی لطفی است اگر در سفر به یزد این غذا را امتحان نکنید. آش شولی طعم متفاوتی نسبت به سایر آش ها دارد به همین دلیل برای بار اول شما را غافلگیر خواهد کرد. این غافلگیری به لطف طعم ترش سرکه ای است که در آن می ریزند. در فرهنگ مردمان یزد آش شولی یکی از غذاهای مهمی است که در شب یلدا می پزند. مواد اصلی این آش عدس، چغندر برگ، سرکه، ادویه، تره، شوید، اسفناج، شنبلیله و جعفری است.
بیشتر بخوانید: بهترین رستوران در کرج
۵.خورش ناردون
غذاهای پرطرفدار شمال کشور معمولا طعم ترش غالبی دارند. خورش ناردون یکی از همین غذاهای بینظیر ترش است. این غذا پایه ثابت سفره مردمان اهالی مازندران است. برای تهیه خورش ناردون ابتدا مرغ را حسابی سرخ می کنند. انارهای دون شده را به همراه پیاز و رب انار سرخ می کنند. سپس با مرغ سرخ شده مخلوط می کنند و با حرارت ملایم می پزند. اگر این خورش را با طعم ترش دوست ندارید آن را با کمی شکر ترکیب کنید. این خورش در کنار برنج اعلا و معطر ایرانی غوغا به پا می کند.
۶.قیمه نثار
قیمه نثار یکی از غذاهای محلی قزوین است که بر خلاف اسمش هیچ شباهتی به قیمه سنتی ایران ندارد چون در آن لپه ای به چشم نمی خورد. درست کردن این غذا خیلی کار سختی نیست. تنها کافی است ادویه های مخصوص آن را داشته باشید و فوت کوزه گری را بدانید. برای قیمه نثار قزوینی از گوشت گوساله پخته شده، رب گوجه فرنگی، پیاز، ادویه مخصوص قیمه نثار، زعفران، خلال بادام، خلال پسته، خلال پوست پرتغال، زعفران، شکر، گلاب و هل است. این غذای خوشمزه در کنار برنج زعفرانی سرو می شود. برای پخت این غذای مشهور می توان گوشت گوسفند یا مرغ را جایگزین گوشت گوساله کرد.
۷.جغور بغور
جغور بغور نوعی خوراک با روش طبخ سریع و ساده از غذاهای محلی و خاص زنجان است. این غذا در شیراز هم پخته و با نام توتوی یا توتابه ای شناخته می شود. برای این غذای سنتی به جگر سفید و سیاه، سیب زمینی، پیاز و ادویه نیاز دارید. گاهی اوقات بسته به ذائقه و سلیقه کمی رب انار را با مخلوط نهایی تفت می دهند.
بیشتر بخوانید: معرفی انواع املت
۸.پیچاق قیمه اردبیل
اردبیل به داشتن خورش های خوشمزه معروف است. پیچاق قیمه هم یکی از خورش های سنتی اردبیل است که شباهتی به خورش خلال کرمانشاه دارد. این غذای محلی یکی از غذاهای اعیانی اردبیل است که اغلب در مهمانی ها و مجالس سرو می شود. اجزای اصلی این خورش گوشت گوسفند، خلال بادام، پیاز، تخم مرغ، زعفران بسیار، نمک، فلفل و هل است. تهیه پیچاق قیمه اردبیل درست مانند سایر خورش هاست با این تفاوت که به آن تخم مرغ و خلال بادام اضافه می کنند. پس از پخت کامل خورش به تعداد افراد تخم مرغ را می شکنند و به خورش اضافه و تا پخت کامل آن ها صبر می کنند.
۹.آش دوغ
وقتی صحبت از غذاهای سنتی اردبیل است نمی توان از آش دوغ آن اسمی نبرد. این آش در تمام شهرهای ایران پخته می شود و طرفدار بسیاری دارد. این آش طعم ترشی دارد که در روزهای سرد زمستان حسابی می چسبد. ترکیبات اصلی آش دوغ اردبیلی تره، گشنیز، شوید، دوغ، برنج، نخود، گوشت چرخ کرده و تخم مرغ است.
۱۰.خورش ترهکوهی
خورش تره کوهی غذای سنتی ایلام و غرب ایران است که رنگ و ترکیبی شبیه به قرمه سبزی دارد. این غذا یکی از غذاهای پرخاصیت و متنوعی است که با تره کوهی درست می شود. برای طبخ این غذا علاوه بر تره کوهی به گوشت گوسفندی، لوبیا سفید یا قرمز، پیاز، رب گوجه فرنگی و ادویه محلی نیاز دارید. البته می توان لپه را جایگزین لوبیا کرد. در سفر به ایلام حتما این خورش را در کنار برنج ایرانی امتحان کنید.
۱۱.قلیه ماهی
قلیه ماهی غذای معروف بوشهر است که به عنوان یکی از لذیذترین غذاهای جنوبی کشور شناخته می شود. این غذا با ماهی های جنوبی، سبزی معطر و تمرهندی پخته می شود. قلیه ماهی باید طعم تند و ترش را همزمان داشته باشد. اما هر آشپزی قلیه ماهی را با ترشی و تندی خاصی می پزد.
بیشتر بخوانید: بهترین کافه کرج
۱۲.باقالاقاتق
وقتی صحبت از غذاهای رشت باشد باقالاقاتق حضوری موثر دارد. همانطور که از اسم این غذا پیدا است نقش اصلی آن را باقالی ایفا می کند. سیر یکی از اجزای اصلی غذاهای گیلای است که در باقلاقاتق هم خودنمایی می کند. تخم مرغ و شوید هم دیگر اجزای این ترکیب خوشمزه هستند. این غذای محلی به عنوان پیش غذا با نان یا به عنوان غذای اصلی با برنج سرو می شود.
۱۳.خورش ریواس
از آنجایی که کردستان منطقه ای کوهستانی با طبیعتی منحصربه فرد است تنوع پوششی بالایی دارد. اهالی این منطقه اهل طبیعت گردی و کوهنوردی هستند و گیاهان مختلف را می چینند و با آن ها غذاهای سنتی می پزند. خورش ریواس یکی از غذاهای سنتی و محبوب استان کردستان است. این خورش با پیاز، گوشت خورشتی، ریواس خام، نمک، فلفل، زردچوبه و سبزی های معطر پخته می شود. این غذا به لطف وجود ریواس طعم ترشی دارد.
۱۴.خورش خلال
این غذای بینظیر متعلق به کرمانشاه است که در بیشتر مهمانی ها و مجالس رسمی حضور دارد. برای این غذا علاوه بر خلال بادام درختی به مغز ران گوساله، زرشک، لیمو عمانی، پیاز، رب گوجه فرنگی، گلاب، زعفران دم کرده، نمک، فلفل و زردچوبه نیاز است. عطر و طعم این غذا زمانی فوق العاده می شود که با روغن محلی کرمانشاهی پخته شود.
۱۵.سرداشی همدان
سرداشی از آن غذاهایی است که به هیچ وجه از نامش نمی شود فهمید چه نوع غذایی است. این غذا نوعی کباب شبیه به کباب تابه ای و کتلت است. برای تهیه سرداشی از گوشت گوسفند، گوجه فرنگی، سیب زمینی و پیاز استفاده می کنند و آن را درون تنور سنگک می پزند. این غذا در کنار ماست، دوغ و سبزی خوردن عجیب می چسبد.
۱۶.دمپختک
دمپختک غذای سنتی تهران است که در بیشتر شهرها درست می شود. موادی که برای پخت این غذا نیاز دارید برنج، نمک، فلفل، زردچوبه و پیازداغ فراوان است. دمپختک گوجه و دمپختک باقالی دو مدل از معروف ترین دمپختک های تهران است. دمپختک گوجه یا استانبولی با برنج، گوجه فرنگی و سیب زمینی پخته می شود. ممکن است در برخی نقاط تهران این غذا را با گوشت چرخ کرده هم ببینید.
بیشتر بخوانید: باغ رستوران کرج
۱۷.دمی لخلاخ
دمی لخلاخ از سواحل عربی خلیج فارس آمده و در طول زمان در میان مردم خوزستان جا افتاده است. لخلاخ به معنی بوی خوشی است که از این غذای خوش عطر به مشام می رسد. مردم بوشهر این غذا را با ماهی هایی مانند ماهور، سنگسر، سبیتی و سرخو که با نمک و فلفل طعم دار شده است درست می کنند. جزء اصلی این غذا را باید آن سسی دانست که از ترکیب پیاز داغ، تمرهندی، زردچوبه، سیر، گشنیز، شنبلبله و شوید درست می شود. بعد از این که آب برنج رفت ماهی طعم دار شده را روی آن می چینند و اجازه می دهند با هم دم بکشند. این غذا با روش ها و ترکیبات دیگری مانند رب گوجه فرنگی، لوبیا چیتی و لیموعمانی هم درست می شود.
۱۸.میگو پلو
میگو پلو غذایی سنتی متعلق به خطه جنوب و بوشهر است. مواد اصلی این غذای پرخاصیت میگو، برنج، سبزی های معطر، ادویه و رب گوجه فرنگی است. اگر به غذاهای دریایی علاقمند باشید حتما از این غذای خوش عطر و بو هم خوشتان می آید.
۱۹.خورش آلوچه
خورش آلوچه از آن غذاهایی است که در گوشه و کنار ایران به روش های خاص و متنوعی پخته می شود. اما در کرمان یک غذای محبوب و محلی است که با آلوچه درست می شود. آلوچه این خورش همان گوجه سبز خودمان است. به همین دلیل اگر در فصل بهار به کرمان سفر کنید شانس امتحان کردن خورش آلوچه را دارید. مردمان کرمان این غذا را با گوشت خورشتی، آلوچه، پیاز، لوبیا چیتی، رب گوجه فرنگی، ادویه، آب لیمو و سبزی هایی مثل گشنیز و جعفری درست می کنند. خورش آلوچه در فصل های دیگر سال هم با آلوچه خشک شده پخته می شود.
۲۰. ساطری پلو
ساطری پلو یکی از غذاهای محلی، متعلق به منطقه خراسان است که بیشتر در خراسان شمالی و رضوی پخته می شود. موادی که برای تهیه این غذا استفاده می شود؛ هویج خلال شده، کشمش پلویی، گوشت چرخ کرده، زعفران، روغن، پیاز و ادویه است. این غذا به خاطر کشمش و هویج طعم شیرینی دارد که محبوب دل طرفداران غذای شیرین است.
مشاهده منو ماژورل
در نهایت
در این مقاله ۲۰ غذای معروف و خوشمزه محلی را معرفی کردیم اما به طور حتم غذاهای سنتی ایران بیش از این حرف ها است. با سفر به هر نقطه از ایران علاوه بر مناظر طبیعی و جاذبه های تاریخی، غذاهای خوشمزه ای هم در انتظار افراد است.
کافه رستوران ماژورل یکی از برترین رستوران های مهرشهر کرج است. این رستوران با عملکرد مناسب خود توانسته بهترین جایگاه را در بین رستوران های منطقه از آن خود کند. اگر به دنبال غذاهای بینظیر و مکانی دنج هستید ماژورل شایسته ترین انتخاب است.