روش های پخت غذا را به طور کلی می توان به سه دسته ، پخت با حرارت خشک، پخت با حرارت مرطوب، پخت ترکیبی تقسیم بندی کرد.
در هریک از این روش ها ، تاثیر گزاری گرما بر روی غذاها به شیوه ای متفاوت انجام می پذیرد.
همه ی اصول و تکنیک های پخت و پز را مانند بخار پز کردن تا کباب کردن را در یکی از این سه روش می توان دسته بندی کرد.
دانستن و تسلط بر روی انواع مختلف روش های آشپزی برای تبدیل شدن به یک سر آشپز حرفه ای امری ضروری است.این دانش به شما این امکان را می دهد که با انواع مواد و تجهیزات آشپزخانه کار کنید و به نتایج مطلوب و ثابتی در حرفه ی آشپزی خود برسید.
رشته ی آشپزی ، رشته ای آمیخته از علم و هنر است که از گرما برای آماده کردن غذا برای مصرف استفاده میشود.
مواد اولیه ، تکنیک ها ، ابزار آلات و تجهیزات متنوع و تخصصی زیادی در این رشته وجود دارد که با استفاده از آنها میتوان به نتایج شگرفی در دنیای آشپزی دست یافت.
گسترش صنعت کشاورزی ، بازرگانی ، تجارت و حمل و نقل و… باعث ورود مواد اولیه ی جدید به صنعت آشپزی داشته اند. همچنین اختراعات و فناوری های جدید، فنون پخت و پز را گسترش دادند.
با توجه به اینکه مواد مختلف در پخت و پز و روش های متنوع آشپزی، واکنش های متفاوت از خود نشان می دهند باید ساختارمواد و روش های مختلف را یاد داشته وهمچنین با در نظر داشتن سلایق مختلف وموقعیت جغرافیایی انواع سبک های پخت غذا را انتخاب کرد.
بیشتر بخوانید: انواع روش های پخت ماهی
انواع روش های پخت و پز
روش های پخت و پز را می توان به طور کلی به سه دسته ی زیر تقسیم کرد:
پخت با حرارت خشک:
در این روش از آب یا رطوبتی برای پخت استفاده نمی شود و در عوض از چرخش هوای داغ یا بکارگیری روغن برای انتقال حرارت به غذا استفاده میگردد.
کباب کردن: این روش پخت غذا روی شعله مستقیم یا ذغال داغ است که مستقیم از یک طرف به ماده غذایی انتقال میاید. در این روش طعم و تازگی بافت غذایی در داخل آن مانده و سطح غذا به حالت برشته در می آید. بعلت سرعت بالای پخت در این روش، نیاز است به صورت مداوم غذا را بررسی کرد تا از سوختن غذا جلگیری شود.
گریل کردن: پخت غذا روی صفحات فلزی داغ را گریل می گویند این سبک پخت و پز شباهت زیادی به سرخ کردن دارد. سرخ کردن و گریل کردن بسیار بهم شبیه هستند اما تفاوت آنها در مقدار روغن استفاده شده در آنهاست. در روش گریل شده روغن کمتری استفاده می شود. برای اینکه غذا و گوشت مورد نظر شما بصورت کامل و یک دست پخته شود بهتر است که بصورت مداوم آن را زیر و رو کنید.
برشته کردن: پخت غذا در فر با حرارت بالا باعث برشته شدن آن غذا و طعم و شکل خاص آن شود.
بو دادن: پخت غذا در فر با حرارت کم و به آرامی انجام می پذیرد. همچنین بو دادن فرآیندی است که در آن با استفاده از حرارت مستقیم و بدون استفاده از روغن و آب به عنوان انتقال دهنده گان حرارت، مواد غذایی خشک و پخته میشوند.
بیشتر بخوانید: گریل کردن چیست؟ مزایا و خواص آن
پخت با حرارت مرطوب:
در این روش از رطوبت یا حضور مایع استفاده می شود در نتیجه غذایی سالم و بدون افزودن روغن بدست خواهد آمد.
از مزایای کلی این روش میتوان به نرم شدن بافت سخت گوشت، لطیف شدن بافت سبزیجات اشاره کرد درحالیکه برخلاف روش پخت با حرارت خشک، خشک شدن و قهوه ای شدن سطحی نخواهیم داشت.
جوشاندن: پخت غذا در آب در حال جوش. وقتی مواد غذایی را با جوشاندن آب درست میکنیم باید به زمان پخت مواد دقت کنیم مثلا برای درست کردن یک سوپ باید زمان پخت هر یک از موادی را که برای یک سوپ نیاز هست را بدانیم چون اماده شدن گوشت سوپ با هویج و سبزی ان متفاوت است.
بخار پز کردن: پخت غذا با بخار آب و بخارپز کردن یکی از سالم ترین روشهای پخت غذا است، زیرا مواد مغذی و ویتامینها در آن به طور کامل حفظ میشوند.
بخارپز کردن برای پخت انواع سبزیجات، مرغ، ماهی و حبوبات مناسب است.
آب پز کردن: آب پز کردن نیز مانند بخارپز کردن، روشی سالم برای پخت غذا است.
در این روش، مواد مغذی در آب حل میشوند و به هدر نمیروند.
آب پز کردن برای پخت تخم مرغ، سیب زمینی، ماکارونی و حبوبات مناسب است.
خورش کردن: پخت غذا در آب با حرارت ملایم و به آرامی
پخت تحت خلا: پخت غذا در کیسه های مخصوص در دمای پایین و به آرامی
بیشتر بخوانید: معرفی انواع غذاهای پلویی محبوب ایرانی ها در ماژورل
پخت ترکیبی:
در این متدها از ترکیب حرارت خشک و مرطوب استفاده می شود. بطوریکه غذا در مایعات برای مدت طولانی تر و دمای کمتر پخته می شود، بطور کلی این روش موجب لطیف و ترد شدن بافت غذای پخته شده مخصوصا غذاهای گوشتی میگردد.
سرخ کردن: پخت غذا در روغن داغ و سرخ کردن مواد یک روش دیگر برای آماده شدن غذا است. در سرخ کردن غذا ترد و متمایل به رنگ قهوه ای می شود. بنابراین نیازی به هم زدن غذا ندارید و باید هیچ تکانی به آن ندهید تا سرخ و طلایی رنگ شود. در سرخ کردن روغن بیشتری مورد نیاز است.
تفت دادن: پخت سریع غذا در روغن داغ با حرکات مداوم است. یک روش پخت وپز مواد غذایی است که با استفاده از مقدار کمی روغن یا چربی در یک ظرف کم پرعمق (تابه) روی حرارت نسبتاً بالا انجام می شود. و برای بعضی از مواد غذایی مثل سبزیجات، پیاز و … بیشتر مورد استفاده قرار می گیرد.
اسلوفود: پخت غذا به مدت طولانی با حرارت بسیار کم باعث می شود که از روش پخت سریع در بعضی از غذا ها صرف نظر شد. چرا که درست کردن فست فود باعث می شود ارزش مواد غذایی کم شود.
مشاهده منو ماژورل
نکاتی در مورد انتخاب روش پخت:
نوع غذا: هر نوع غذا با روش پخت خاصی بهتر پخته می شود.
میزان چربی: برخی از روش های پخت مانند سرخ کردن، چربی بیشتری به غذا اضافه می کنند.
مزه و بو: هر روش پخت، مزه و بوی خاص خود را به غذا می دهد.
زمان: برخی از روش های پخت مانند پخت تحت خلا، زمان بیشتری می برند.
تجهیزات: برای برخی از روش های پخت، به تجهیزات خاصی نیاز است.
- از روغنهای سالم مانند روغن زیتون یا روغن کانولا استفاده کنید.
- از مصرف بیش از حد نمک و شکر خودداری کنید.
- غذا را به طور کامل بپزید تا از سالم بودن آن مطمئن شوید.
- از ظروف پخت نچسب استفاده کنید تا از چسبیدن غذا به ظرف و نیاز به روغن بیشتر جلوگیری کنید.
- از سبزیجات و ادویهجات مختلف برای طعمدار کردن غذا استفاده کنید.